6 Temmuz 2014 Pazar

KORECE ALFABESİ

Korece öğrenmenin ilk adımı Korece alfabesini öğrenmektir. Aşağıda çeşitli kaynaklardan derlediğimiz hanguk notlarına ulaşabilirsiniz.


Kore alfabesi temelde 14 ünsüz, 10 ünlüden oluşur. Ayrıca 11 tane yarı ünlü (diphtong) harf bulunur. 5 tane de çift ünsüz bulunur, ama bunlar alfabede yer almaz. Hangıl'ın ilham kaynağı üç temel noktadır. Birincisi insanı temsil eden dikey çizgiler "", ikincisi dünyayı temsil eden yatay çizgiler "", üçüncüsü ise cenneti temsil eden yuvarlak çizgiler, noktalardır "". Hatta telefonunuzdan mesaj yazım dilini korece yaptığınızda ünlü harfler için sadece dikey ve yatay çizgiler ile bir tane nokta ile karşılaşabilirsiniz.

Görüldüğü üzere her şeyin anlamlı olduğu Kore'de, tarihi öneminin yanı sıra manidar anlamları ile Kore alfabesi yine gönülleri fethetmektedir.



Özellikle İngilizce olarak seçiyorum kaynakları. Bunun nedeni Türkçe'de her kelime ve hece yazıldığı gibi okunur. İnceltme sesleri dışında okuma kuralları değişmemektedir. Yalnız İngilzice öyle değildir. Bu nedenle Korece telefuzlar için bize iyi bir rehber olmaktadır. 



Yukarıdaki örnekte altı çizili olan harfler ile Kore harflerinin sesleri benzerdir. Yalnız bu örnekte dikkat etmeniz gereken "ㅏ" sesi için Türkçede olduğu gibi vurgulu bir "ah" sesi değil "keskin bir a sesi ile telafuz daha doğru olacaktır. Paylaşacağımız Kore alfabesi videolarından bunlar pekiştirmek için yeterli imkanınız olacaktır.





Şimdi bu özet hatırlatmaların ardından video dersleri ile bu bilgileri pekiştirelim.Videoların ingilizce olmasını sroun etmeyin çünkü bu sayede hem İngilizce dinleme yeteneğinizi geliştirecek hatta anlaşılır bir İngilizce kullanıldığı için öğreneceğiniz çok şey olacak. Asıl önemlisi ise bir Koreli'den bu harflerin nasıl telafuz edildiğini öğreneceksiniz. Bırakılan boşluklarda harfleri sesli söyleyerek telafuz pratiği yapabilirsiniz.

1. Video : Bu videoda hangul hakkında kısa bir bilgi edineceksiniz. 
ㅇ,ㅏ ve  harflerinin nasıl yazılıp söylendiğini öğreneceksiniz. 

2. Video: ㅑ,ㅓ, and ㅕharflerinin nasıl yazılıp söylendiğini öğreneceksiniz.


3. Video: ㅗ, ㅛ, ㅜ, ㅠ, ㅡ harflerinin nasıl yazılıp telafuz edildiğini öğreneceksiniz.


4. Video: ㄱ,ㅋ,ㅎ harflerinin nasıl yazılıp telafuz edildiğini öğreneceksiniz.



5. Video: ㄴ,ㄷ,ㅌ,ㄹharflerinin nasıl yazılıp telafuz edildiğini öğreneceksiniz.
6. Video : ㅁ,ㅂ,ㅍ harflerinin nasıl yazılıp telafuz edildiğini öğreneceksiniz.


 Burada ise başka bir video ile tüm harfleri göreceksiniz. Ben her ne kadar yukarıda paylaştığım 6 videonun daha yararlı ve güzel olduğunu düşünsem de başka bir video ile öğrenme seçeneğimizi artırabiliriz. Bu şekilde belki kendiniz için farklı bir nokta yakalayabilir ve akılda kalıcılığını artırabilirsiniz. 


Korece alfabesi notumuz burada sona eriyor. bu hafta boyunca Kore harflerinin sadece yazılışını değil telafuzlarını da doğru bir şekilde öğrenmenizi tavsiye ediyorum. Korece İngilizce ve Türkçe gibi esnek bir dil değildir. Bu nedenle doğru telafuz her zaman önemlidir.




Kaynaklar:
www.KoreanClass101.com
wikipedia.org




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder