13 Temmuz 2014 Pazar

HARFLERİN SONDA KULLANIMI

Önce tablodan biraz alıştırma yapalım.

full-hangul


Harfleri öğrendik, ama kelimeler her zaman yukarıdaki tabloda yer aldığı gibi iki harften oluşmuyor. Bu durumda nasıl okuyacağız.  3 ya da 4 harften oluşan kelimeleri okumak diğerlerine göre biraz daha zor. Burada sondaki sessiz harfin okuyuşu değişebiliyor.

Hangıl'da 3. sesler ( sessiz harfler) baçim olarak adlandırılır. Baçim olan bir ses ise her zaman öğrendiğimiz ilk sesi ile okunmaz.


http://modernseoul.files.wordpress.com/2012/05/korean-final-consonants.jpg


Yukarıdaki tabloda gördüğünüz gibi bazı harfler sonda kullanıldığı zaman ses değiştirmektedir. Yapılacak alıştırmalar ile kısa sürede bu harflerin hangisinin nasıl okunduğunu oturtabilirsiniz. Özellikle "t" sesini kullandığımız harfleri öğrenmenniz size büyük kolaylık sağlayacak.
Tablo incelendiğinde "ㄱ /g" sesi yumuşayarak "k" sesine dönüşmektedir. Aynı şekilde vurgulu ve güçlü " g/gg" sesleri de aynı değişime uğrayarak "k/kk" sesi ile okunur.  Diğer değişen harfimiz is "ㄹ/r" sesidir. Aslında bizler için değişimi hatırlayacak en kolay harfin bu olduğunu düşünüyorum. "r" harfini söylemeyediğimizde çıkardığımız seslerden biridir "l" sesi. Ayrıca British İngilizcesi telefuzlarında doğrudan "r " sesi çıkarmaz ve daha ziyada ":" ile ifade edilen bir değişime uğrar. Yani "r" harfi sonda kullanıldığında "r" sesi ile okunmaz. Aynı mantık ile hangıl okurken de "r" sesini doğrudan telfauz etmiyoruz.





http://modernseoul.files.wordpress.com/2012/05/korean-double-consonants.jpg


Çift sessizlerin okunuşları ile ilgili tabloyu inceleyelim. Korece'de bazı harfler kullanım yerine göre okunmayabiliyor. Bu tabloda 4 harften oluşan birkaç örnek görmekteyiz. 1. Kelime de "ㄴ" sesi ve "ㅈ" sesi birlikte yer alıyor. Bu iki baçim konumundaki harfler bu şekilde yer aldığında sadece ㄴ/n sesi telafuz edilir.  Aynı şekilde diğer sesler de baçim konumundaki iken son ses düşer. Yalnız son iki örnekte olduğu gibi "ㄹ/r" baçim olan harfler okunur.

Not: Bu şu an için ezber bilgidir. Sebebi çince kelimeler olabilir. Bilen varsa bizimle paylaşabilir, bizler de öğrendiğimizde sizinle paylaşacağız.


Letter
English
Starting Consonant
Final Consonant
g/kgo (고), kimchi (김치)luck/lug (럭)
nno (노)noon (눈)
ddot (닷)good (굳)
l (r)lemon (레몬)bowl (볼)
mman (맨)mom (맘)
b/p (v)big (빅), Visa (비자)bob/bop (밥)
ssun (선)dot (닷)
-/ng---young (영)
j (z)jam (잼), zero (재로)dot (닷)
chchair (체어)dot (닷)
kkKorea (코리아)luck (렄)
ttire (타이어)dot (닷)
p (f)pan, fan (팬)pop (팦)
hhaha (하하)*




2 yorum:

  1. bir şey sormak istiyorum ^^ bu harfler baştada bu sesler olarak kullanılabilirmi peki :)

    YanıtlaSil
  2. Aslında bu sorunun cevabı hayır. :)
    Yalnız Korece dersi aldığım hocama ben de buna benzer bir soru yöneltmiştim. O da bana, bizim sesleri yanlış duyduğumuzu dile getirmişti. Örneğin "p" diye duyduğumuz ses aslında "b" sesi ya da "k" olarak duyduğumuz aslında "k" sesi :)

    YanıtlaSil